Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Εξόρυξη μαρμάρου στην Πεντέλη, "ζητά" ο κ.κ. Ιερώνυμος !

Να ξεκινήσει και πάλι η εξόρυξη μαρμάρου στην περιοχή της Πεντέλης όπου βρίσκεται και το ομώνυμο μοναστήρι, ζητά από την κυβέρνηση Γ.Α. Παπανδρέου, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, σύμφωνα με την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "press time"!!!  Ο Αρχιεπίσκοπος, σημειώνει η εφημερίδα, την ερχόμενη εβδομάδα  θα έχει «μυστικό» ραντεβού με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Το ραντεβού κλείστηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες τις γιορτές του Πάσχα.
 Επικαλούμενη δε πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της, επισημαίνει ότι κατά τη συνάντηση - στην οποία συμφωνήθηκε να κρατηθούν ιδιαίτερα χαμηλοί τόνοι - ο κ.κ. Ιερώνυμος πρόκειται να ζητήσει από τον κ. πρωθυπουργό εγγυήσεις για κυβερνητική βοήθεια στην εκμετάλλευση των «ιερών» ακινήτων.
Αναφορικά με την επανέναρξη της εξόρυξης του Μαρμαρου από την Πεντέλη, η "PRESS TIME" τονίζει:
"Ο κ.κ. Ιερώνυμος είχε δηλώσει πως επιθυμεί να ιδρύσει το Ταμείο Εκκλησιαστικής Πρόνοιας, το οποίο θέλει να χρηματοδοτήσει μέσω της αξιοποίησης των «δεσμευμένων» ακινήτων. Νωρίτερα, η Αρχιεπισκοπή μέσω στελεχών της έχει υποβάλει στην κυβέρνηση ένα ακόμη αίτημα: Να ξεκινήσει και πάλι η εξόρυξη μαρμάρου στην περιοχή της Πεντέλης όπου βρίσκεται και το ομώνυμο μοναστήρι, το οποίο υπάγεται απ' ευθείας στον Αθηνών".

Η ατζέντα
Πρώτο θέμα στην ατζέντα της επικείμενης συνάντησή τους είναι η «αποδέσμευση» εκκλησιαστικών ακινήτων, ζήτημα το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος έχει θέσει ουκ ολίγες φορές τόσο στην τωρινή, όσο και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Η Εκκλησία κατέχει μεγάλη περιουσία, αν και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δηλώνει ότι όλα αυτά είναι παραμύθια. Συγκεκριμένα, ο κ. Ιερώνυμος υποστηρίζει ότι από το 100% της εκκλησιαστικής περιουσίας, το 96% είτε έχει ληστευτεί είτε έχει δημευθεί και στην Εκκλησία έχει μόνο το 4%. Όμως και το ποσοστό αυτό δεν είναι μικρό και καθόλου ασήμαντο. Τα στρέμματα συνολικά υπολογίζεται ότι φτάνουν το 1.292.300. Από αυτά, τα 367.000 στρέμματα έχουν χαρακτηριστεί δασικά ενώ τα 735.000 βοσκοτόπια και τα 189.000 γεωργικές εκτάσεις. Αν η Εκκλησία καταφέρει να το αξιοποιήσει κατάλληλα θα ενισχύσει αρκετά οικονομικά το εκκλησιαστικό ταμείο. Η περιουσία της Εκκλησίας δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, κυρίως αυτή που είναι δεσμευμένη, χωρίς την παρέμβαση του πρωθυπουργού, καθώς είναι είτε διαφιλονικούμενη με φορείς τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, είτε γιατί δεν μπορεί να αξιοποιηθεί επειδή δεν έχουν εφαρμοστεί οι δικαστικές αποφάσεις που έχουν δικαιώσει παλιότερα την εκκλησία.
Ο Αρχιεπίσκοπος αν και έχει κρούσει τη θύρα της κυβέρνησης πολλάκις απάντηση δεν έχει πάρει. Όμως, ύστερα από τις αποκαλύψεις για τις «αμαρτωλές» ΕΚΥΟ και τα λεφτά που έχουν δαπανηθεί αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Από την άλλη, ο Γιώργος Παπανδρέου, είτε λόγω πολλών υποχρεώσεων, είτε προβάλλοντας υπεκφυγές δεν έχει καταφέρει να «γκρεμίσει» τα εμπόδια που βρίσκει ο κ. Ιερώνυμος στο δρόμο της «αποδέσμευσης».
Οι σκέψεις του κ. Ιερώνυμου για τα ακίνητα - φιλέτα που είναι γραμμένα στην περιουσία της Εκκλησίας είναι οι εξής τρεις: Να τα πουλήσει σε έναν ή και περισσότερους ιδιοκτήτες, σκέψη που σύμφωνα με πληροφορίες είναι η τελευταία και έσχατη λύση. Ενώ πιο πιθανό είναι να τα νοικιάσει σε επιχειρηματίες. Πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν μεγάλες εκτάσεις για την ανέγερση ψυχαγωγικών και πολιτιστικών χώρων. Το ιδανικό σενάριο για τον κ. Ιερώνυμο είναι να ιδρύσει ο ίδιος τους συγκεκριμένους χώρους. Δηλαδή, στις περιουσιακές εκτάσεις τις Εκκλησίας να χτίσει διάφορες εγκαταστάσεις και να τις εκμεταλλεύεται ως τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, εστιατόρια ακόμη και γραφεία.

Οι μπίζνες
Στο κοντινό παρελθόν, πολλές φορές ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε κάνει νύξη και στην κυβέρνηση Καραμανλή και στη κυβέρνηση Παπανδρέου για την ανεκμετάλλευτη περιουσία της Εκκλησίας και συγκεκριμένα για τα εξής οικόπεδα:
- Δεκάδες στρέμματα στη Βουλιαγμένη: Από την εποχή του Μακαριστού Χριστόδουλου είχε πέσει στο τραπέζι η ιδέα για αποδέσμευση εκκλησιαστικών ακινήτων στην περιοχή της Βουλιαγμένης. Η Εκκλησία έχει πανάκριβα στρέμματα στη συγκεκριμένη περιοχή όμως δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει. Τα στρέμματα έχουν χαρακτηριστεί ως δασική έκταση και παρ όλο που δικαιώθηκε από τον Άρειος Πάγος όταν προσέφυγε, έχει σηκωθεί ένα «κύμα αντιδράσεων από τους κατοίκους και το δήμο και τα σχέδια αξιοποίησης «βούλιαξαν». Κι αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που ζητάει διακαώς να συναντήσει τετ-α-τετ τον Γιώργο Παπανδρέου.
- Το οικόπεδο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας: Το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι ένα παρκινγκ δίπλα ακριβώς στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Η προσπάθεια αποδέσμευσης της περιουσία στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας αποδείχθηκε άκαρπη αν και υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που αποδεικνύουν ότι ο νόμιμος ιδιοκτήτης της είναι η Εκκλησία. Το οικόπεδο βρίσκεται δίπλα ακριβώς στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και σχεδίαζαν την ανέγερση ενός μεγάρου γραφείων με τεράστιο υπόγειο γκαράζ. Αν και τα συγκεκριμένα ακίνητα ανήκουν ολοκληρωτικά στην Εκκλησία δεν έχει εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο θα επικυρώνονται οι δικαστικές αποφάσεις.
-Το οικόπεδο στη Θεσσαλονίκη: Το 2004 εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων ο Μακαριστός Χριστόδουλος είχε σκεφτεί και είχε προτείνει να κατασκευαστεί ένα μεγάλο ξενοδοχείο πάνω από το παλιό ΕΑΤ-ΕΣΑ και το σημερινό πάρκο της Ελευθερίας. Η εκκλησιαστική περιουσία στην οδό Δεινοκράτους στη Θεσσαλονίκη έμεινε αναξιοποίητη καθώς οι περίοικοι ξεσηκώθηκαν ενάντια του σχεδίου και προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας γι αυτό το σχέδιο «πάγωσε». Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χρειάζεται μια χείρα βοηθείας για τη λύση του συγκεκριμένου προβλήματος και μόνο ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να τα καταφέρει.
- Εγκαταστάσεις για ηλικιωμένους και παιδιά: Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών το Φεβρουάριο του 2009 είχε ανακοινώσει ότι το θρησκευτικό-φιλανθρωπικό σωματείο «Απόστολος Κλεόπας» της παραχώρησε 70 στρέμματα στο Βαρνάβα ώστε να ενισχύσει το έργο της. Ενώ λίγους μήνες νωρίτερα, είχε προηγηθεί η δωρεά 50 στρεμμάτων όμορης έκτασης. Τότε, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να ανεγείρει εγκαταστάσεις για τη φροντίδα ηλικιωμένων και κατάκοιτων και να λειτουργήσουν παιδικές κατασκηνώσεις. Όμως, για να χτίσει αυτές τις εγκαταστάσεις χρειάστηκε εκ νέου τη βοήθεια της κυβέρνησης καθώς η έκταση είναι δασική και επιβάλλεται να αποχαρακτηριστεί, αλλά οι πόρτες ήταν κλειστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου