Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Π. Μούστρης:"Λάθος είναι να μην τηρείς τους Νόμους"

 ΛΑΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΝΕΙΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
             ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΝΠΔΔ
                                  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Κατόπιν των ισχυρισμών του πρώην Δημάρχου Μελισσίων (ότι για τη προσωρινή διακοπή των μαθημάτων στην Κοιν. Επιχ. Πολιτισμού, είναι υπεύθυνη η Διοίκηση του Δήμου που την μετέτρεψε σε ΝΠΔΔ) έχουμε μερικές παρατηρήσεις:
Λάθος δεν ήταν η μετατροπή της Κοινωφελούς Επιχείρησης σε ΝΠΔΔ, αλλά οι μέθοδοι που εφάρμοζε η προηγούμενη διοίκηση, η περιφρόνηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η μη τήρηση των νομίμων διαδικασιών.
Διότι εάν η προηγούμενη διοίκηση, σεβόταν τους εργαζομένους και τηρούσε τις νόμιμες διαδικασίες για την λειτουργία του Δήμου και των Κοινωφελών Επιχειρήσεων θα είχε φροντίσει ώστε :
1. Να εξασφαλίσει εγκαίρως, όπως είχε υποχρέωση άλλωστε (από 1ης Ιανουαρίου 2011 έχει δρομολογηθεί η διαδικασία των εγκρίσεων σύμφωνα με το νόμο και ήδη οι εγκρίσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο) εγκρίσεις για τη σύναψη ΝΟΜΙΜΩΝ ( ίσως άγνωστη λέξη ? ) συμβάσεων με καθηγητές για τα πολιτιστικά,για τη χρονική περίοδο από 1ης Σεπτέμβριο 2010 έως και 30 Ιουνίου 2011. Έτσι τα μαθήματα θα συνεχίζονταν κανονικά και οι καθηγητές , ως έχοντες νόμιμες συμβάσεις, θα μεταφέρονταν στο ΝΠΔΔ , όπως όλοι οι συμβασιούχοι. Αντ’ αυτού όμως οι συνεργάτες του προτίμησαν να μοιράζουν « περίεργα χαρτάκια », τα οποία βεβαίωναν ότι εργάστηκαν κάποιο χρονικό διάστημα ( άγνωστο πως ..) και τώρα σύρονται στα δικαστήρια για να βρουν τον τρόπο να πληρωθούν.
2. Να ακολουθήσει τις ίδιες ΝΟΜΙΜΕΣ διαδικασίες, ώστε να προσληφθούν νόμιμα στην Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και οι οκτώ από τους έντεκα εργαζόμενους και όχι με την προσφιλή τους μέθοδο του « φύγε εσύ….έλα εσύ»

3. Να έχει εξασφαλίσει τις αναγκαίες πιστώσεις, ώστε να πληρώνονται οι εργαζόμενοι στην ώρα τους και όχι να μένουν απλήρωτοι από το 2009 και να εξαναγκάζονται να πηγαίνουν στα δικαστήρια για την πληρωμή τους. Ή να στέλνει «τον λογαριασμό» στην επόμενη Διοίκηση. ( Ευελπιστούμε οι καθ΄ οιονδήποτε τρόπο εργαζόμενοι να δικαιωθούν). Το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει αυτά τα χρέη; Διότι στα δικαστήρια θα προσεπικληθούν και οι υπεύθυνοι για να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση που δημιούργησαν.
4. Να μην διέθετε χρήματα στην ΑΜΝΕΠ, εταιρεία υπό εξαφάνιση. ( αλήθεια που βρίσκεται αυτό το δημιούργημα σήμερα ?) Ούτε βέβαια να σκόρπιζε χρήματα για «συντηρήσεις», «δημοσιεύσεις», «εορτές» και πολλές άλλες άσκοπες δραστηριότητες αλλά τα χρήματα αυτά όφειλε να τα διαθέσει για την πληρωμή του εντάλματος των 82.000€ , που αφορούσε υποχρεώσεις του Πολιτιστικού Κέντρου ( μισθοί προσωπικού και προμηθευτές). Παράλληλα ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους των εργαζομένων, ώστε να εισπράττει ανελλιπώς από τον ΟΑΕΔ τις επιδοτήσεις και να μην παραμένουν για ένα ολόκληρο χρόνο απλήρωτοι οι εργαζόμενοι με προγράμματα του ΟΑΕΔ, περιμένοντας ως Μεσσία την επόμενη διοίκηση να δώσει λύση. Οι επιλογές τους όμως ήταν …αλλότριες.
Αποδεικνύεται λοιπόν ότι ΟΛΑ τα προβλήματα που ταλανίζουν το Πολιτιστικό Κέντρο και όχι μόνο, έως και σήμερα, γενεσιουργό αιτία έχουν τον τρόπο διοίκησης και την μη τήρηση των νομίμων διαδικασιών. Είτε Κοινωφελείς Επιχειρήσεις είναι , είτε ΝΠΔΔ είναι, ανεξάρτητα της νομικής τους σύστασης, μπορούν και θα λειτουργήσουν τώρα πλέον , με πλήρη έλεγχο διαφάνειας, οικονομίας και απόδοσης με μοναδικό στόχο το συμφέρον των δημοτών.
Στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνουμε στην Πατρίδα μας , δεν μοιράζουμε φρούδες υποσχέσεις για απραγματοποίητα όνειρα και τεχνητούς παράδεισους. Ηεργασία είναι αναφαίρετο δικαίωμα ΟΛΩΝ, όσο και αν το γκρίζο φαίνεται να καλύπτει τον ορίζοντα. Εμείς θα επαναφέρουμε τη χαμένη αξιοπιστία του Δήμου με συνέπεια λόγων και πράξεων.
                                                             Με εκτίμηση
                                                      Παναγιώτης Μούστρης
                                      Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Πεντέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου