Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

250 μαθητές Λυκείου γίνονται διπλωμάτες

                          15o Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών Αθηνών:
                         "The Athens Model of the United Nations"
Περισσότεροι από 250 μαθητές Λυκείου( μεταξύ αυτών & μαθητές του Λυκείου Ν. ΠΕΝΤΕΛΗΣ), συζητούν και δίνουν λύσεις σε διεθνή ζητήματα, αναλαμβάνοντας για τρεις μέρες το ρόλο διπλωματών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ανάμεσα σε άλλα, θα συζητήσουν για τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράν(!!!), την κρίση εξωτερικού χρέους(!), τρόπους καταπολέμησης της διαφθοράς, τα δικαιώματα των προσφύγων και την προστασία του περιβάλλοντος. "Όπλα" τους ο διάλογος και η δημιουργική συνεργασία, το πάθος και η θέληση για ένα καλύτερο αύριο.
Το μαθητικό αυτό Συνέδριο "Προσομοίωση των Εργασιών του ΟΗΕ «15ου ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ»  The Athens Model of the United Nations, διοργανώνεται από το "Ίδρυμα Μαραγκοπούλου", τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠ.Δ.Β.Μ.Θ. και θα πραγματοποιηθεί την 16 ,17 και 18 Μαρτίου 2012 στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Οι συμμετέχοντες μαθητές αναλαμβάνουν τον ρόλο διπλωματών διαφόρων κρατών μελών του ΟΗΕ, ερευνούν τα διεθνή ζητήματα της επικαιρότητας και στα πλαίσια των επιτροπών και των οργάων του ΟΗΕ , προτείνουν λύσεις με τη μορφή «ψηφισμάτων». Ο πιο ενδιαφέρον κανόνας της διοργάνωσης είναι ότι όλοι οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να εκπροσωπήσουν μία χώρα διαφορετική από τη δική τους.
Γλώσσα εργασίας είναι η αγγλική και οι νέοι αποκτούν γνώσεις σχετικά με τα παγκόσμια προβλήματα , κάνουν έρευνα , παίρνουν μαθήματα δημοκρατίας ,χρησιμοποιούν τη γλώσσα της διπλωματίας, βελτιώνουν τις ρητορικές τους ικανότητες με τη δημόσια έκφραση και την τεκμηριωμένη υποστήριξη των ιδεών τους και εξασκούν την αγγλική γλώσσα. Στο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών δεν υπάρχουν κριτές, στόχος δεν είναι η ανάδειξη του καλύτερου μαθητή ή σχολείου, αλλά η δημιουργική συνεργασία.
Το ΛΥΚΕΙΟ Ν. ΠΕΝΤΕΛΗΣ στη φετινή διοργάνωση εκπροσωπεί τη Νότιο Αφρική. Η διπλωματική αντιπροσωπεία του σχολείου αποτελείται συνολικά από επτά μαθητές και μαθήτριες από τις τρείς τάξεις του Λυκείου. Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Υποδιευθύντρια του σχολείου και καθηγήτρια Αγγλικν, κ.  Ειρήνη Δεληγιάννη.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λύκειο Ν. Πεντέλης, συμμετέχει για τέταρτη συνεχή χρονιά στο συνέδριο, έχοντας την συμπαράσταση των εκάστοτε διευθυντών - του κ. Κωνσταντίνου Κολλιάρου, μέχρι πέρυσι και της κας. Μαρίας Τσιντάνου εφέτος - καθώς επίσης και του συλλόγου των διδασκόντων.
Στην Ελλάδα του 2012 όλη η διοργάνωση είναι αποτέλεσμα εθελοντικής εργασίας της οργανωτικής ομάδας αλλά και των εκπαιδευτικών, αναδεικνύει το ταλέντο της νέας γενιάς και την ύπαρξη δημιουργικών δυνάμεων που ενδιαφέρονται και προσφέρουν εμπράκτως στον εκσυγχρονισμό, στην διαδραστικότητα και την αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τ0 3μερο μαθητικό Συνέδριο θα διεξαχθεί:
Από τις 16-18 Μαρτίου θα λάβει χώρα το 15ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών Αθηνών, στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387) με συμμετέχοντες περισσότερους από 250 μαθητές Λυκείου από 27 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το συνέδριο διοργανώνεται από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Hellenic Model United Nations Organisation.

Ιστορία: Το 1998 οργανώθηκε στην Ελλάδα το πρώτο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών Αθηνών, από το Κέντρο Πληροφοριών του ΟΗΕ. Από το 2002 για οκτώ συναπτά έτη πολύτιμη υποστήριξη στους διοργανωτές προσέφερε το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η διοργάνωση αγκαλιάστηκε από μαθητές και εκπαιδευτικούς και 15 χρόνια μετά αποτελεί θεσμό στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Χιλιάδες μαθητές Λυκείου από περισσότερα από 100 δημόσια και ιδιωτικά Λύκεια της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, έχουν λάβει μέρος ως σήμερα.
Συμμετέχουν:
Ενιαίο Λύκειο Νέας Πεντέλης, 1ο Λύκειο Νέας Μάκρης, 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών, 2ο Ενιαίο Λυκείου Πεύκης, 2ο Ενιαίο ‘Ομήρειο’ Λύκειο Νέας Σμύρνης, 2ο Λύκειο Γέρακα, 3ο Λύκειο Κηφισιάς, 5ο Ενιαίο Λύκειο Αιγάλεω, 6ο Λύκειο Καλλιθέας, Α'΄Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, Α΄ Τοσίτσειο Αρσάκειο Λύκειο, Β' Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, Β΄ Τοσίτσειο Αρσάκειο Λύκειο, Γερμανική Σχολή Αθηνών, Ευαγγελική Σχολή Αθηνών, Εκπαιδευτήρια Γείτονα,  Κλασσικό Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Εκπαιδευτήρια Καντά, Λεόντιο Λύκειο Πατησίων, Μουσικό Λύκειο Ιλίου, Εκπαιδευτήρια Πλάτωνας, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα Λιναρδάτου, Εκπαιδευτήρια Θεμιστοκλής, Ελληνογαλλική Σχολή Saint Joseph, Ramallah Friends School, Αmerican Community Schools

...........................................................................................................................................................
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου Καψάλης & η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Άντα Μπούσουλα, συγχαίρουν τους μαθητές "πρέσβεις" του Λυκείου Ν. Πεντέλης για τη συμμετοχή τους, την κ. Ειρήνη Δεληγιάννη  για την εκπαιδευτική της λειτουργία, τη Διευθύντρια και το σύλλογο των διδασκόντων για την συμπαράστασή τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου