Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ : Στις εκλογές "επιβραβεύω" & ψηφίζω "δαγκωτά", Ερνέστο & BαρΒΙΤΣΙΟτη


                      Απορρίφθηκε η τροπολογία για τα φωτοβολταϊκά
Δεν έγινε αποδεκτή η τροπολογία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου της Εκκλησίας της Ελλάδος σε έκταση 3.500 στρεμμάτων στην Πεντέλη. Μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν για την επενδυτική πρωτοβουλία της Εκκλησίας και το σχετικό περιεχόμενο της τροπολογίας που κατέθεσαν ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Ερνέστος Γ. Χαραλαμπόπουλος και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι δεν γίνεται αποδεκτή η εν λόγω ρύθμιση, ενώ και οι ίδιοι οι υπογράφοντες βουλευτές έκαναν πίσω διευκολύνοντας έτσι την κυβέρνηση.
Όπως είπε στην Βουλή ο κ. Παπακωνσταντίνου, η επίμαχη τροπολογία «επιχειρεί να κάνει ένα βήμα μπροστά σε ένα πολύ ενδιαφέρον και φιλόδοξο πρόγραμμα της Εκκλησία για το οποίο έχω συζητήσει και εγώ με τον αρχιεπίσκοπο». «Η ιδέα είναι να αναδασωθεί ένα μεγάλο μέρος της Πεντέλης χρησιμοποιώντας ως όχημα μια επένδυση. Θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει, αν γίνει, τέτοια παρέμβαση: μια υποχρέωση του κράτους, όπως η αναδάσωση, να αναλαμβάνεται από ιδιωτικούς πόρους», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, εξηγώντας ότι «δεν είμαστε αντίθετοι με αυτή την επένδυση, αλλά είμαστε θετικοί παρά τα προβλήματα, όμως δεν μπορώ να την αποδεχθώ, γιατί πρέπει να ωριμάσει περισσότερο».
 Αφού, όπως είπε, «αν την κάνουμε αποδεκτή κινδυνεύει να μην γίνει ποτέ, γιατί θα συναντήσει αντιστάσεις και πρέπει να λύσουμε προβλήματα με πρώτο το ιδιοκτησιακό, καθώς η Πολιτεία έχει δικαιώματα κυριότητας». Ενημέρωσε, εξάλλου, ότι εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε αναδασωτέες εκτάσεις, ενώ λόγω της ανησυχίας στις τοπικές κοινωνίες «είναι χρήσιμο ένα βήμα προς τα πίσω ώστε να επανέλθει ένα επενδυτικό πρόγραμμα πιο ώριμο», όπως σημείωσε.

«Επειδή ήμουν ένας εκ των δύο που υπέγραψα την πρόταση του αρχιεπισκόπου για την ανάπτυξη επένδυσης στο Πεντελικό όρος και υπάρχουν δημοσιογράφοι που γράφουν ότι θέλουνε, πρέπει να υπάρξει απάντηση για την τύχη της τροπολογίας από την κυβέρνηση» είχε αναφέρει ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Χαραλαμπόπουλος.
Ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε και εκείνος στην τροπολογία που έχει συνυπογράψει με τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε σε μία γενναία αναδάσωση στην Πεντέλη που σήμερα έχει γίνει βορά σε κάθε είδους συμφέροντα.
«Με την τροπολογία που καταθέσαμε, δεν ακουμπάμε καθόλου το ιδιοκτησιακό αλλά λέμε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα αναδασώσει ένα σημαντικό κομμάτι του ορεινού όγκου για να υπάρξει περιβαλλοντικό ισοζύγιο στην προτεινόμενη επένδυση εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού. Επειδή όμως σέβομαι τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δέχομαι ότι το θέμα δεν έχει ωριμάσει. Πιστεύω όμως ότι θα πρέπει να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος για το ιδιοκτησιακό και να δούμε τα επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές ώστε σε ευθέτερο χρόνο να προχωρήσει ένα έργο που θα είναι ωφέλιμο», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
«Να αποσυρθεί άμεσα η κατάπτυστη τροπολογία», ζήτησε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι «η αναδάσωση πρέπει να είναι υποχρέωση της Πολιτείας» και ότι «η ηγεσία της Εκκλησίας, με την τροπολογία, γίνεται όχημα άπληστων επιχειρηματικών συμφερόντων».
«Το Βατοπέδι ήταν μέγα σκάνδαλο και εδώ με την τροπολογία της Πεντέλης θίγεται το δημόσιο συμφέρον και μάλιστα συνειδητά», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και υπογράμμισε ότι την αναδάσωση πρέπει να την αναλαμβάνει το Κράτος χαρακτηρίζοντας σκανδαλώδη και απαράδεκτη την τροπολογία για την Πεντέλη και τονίζοντας ότι η δημόσια περιουσία δεν είναι για ξεπούλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου