Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

"Απειλεί" ο Ιερώνυμος

Επιμένει για Φωτοβολταϊκό Πάρκο στα καμμένα της Πεντέλης
Σχεδόν 36 εκατ. ευρώ, δύο «ιδιοκτήτες», μια αναδασωτέα περιοχή και πολλά αντικρουόμενα συμφέροντα είναι το σκηνικό που συνθέτει την υπόθεση των «φωτοβολταϊκών της Μονής Πεντέλης», σύμφωνα με ανάρτηση του ιστολογίου www.newpost.gr.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τονίζει, έδωσε νέα τροπή στην πολύκροτη υπόθεση με την τροπολογία για τα φωτοβολταϊκά στην Πεντέλη, με επιθέσεις και εμπρηστικές δηλώσεις κατά «συμφερόντων».
Αν και η τροπολογία που έδινε τη δυνατότητα στην Εκκλησία να αναδασώσει μεν 20.000 στρέμματα στο όρος της Πεντέλης, αλλά και να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στα υπόλοιπα 3.500 στρέμματα απορρίφθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωσταντίνου, η Εκκλησία συνεχίζει το δικό της «τροπάριο».
O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξαπέλυσε νέες βολές κατά όσων αντιτάχθηκαν στην ψήφιση της τροπολογίας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών κάνοντας λόγο για διαρκή παρεμπόδιση της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας «από πρόσωπα των οποίων η κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη περιορίζεται απλά και μόνο σε βαρύγδουπες, δακρύβρεχτες και δήθεν ιδεολογικά φορτισμένες διακηρύξεις».
Σημείωσε μάλιστα πως «ούτε ο λαός μας, που έχει βυθιστεί στη φτώχεια και την ανασφάλεια ανακουφίζεται με λόγια, ούτε τα πολυάριθμα εκκλησιαστικά ιδρύματα κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία κάθε μέρα όλο και περισσότερο εγκαταλείπονται από το κράτος πρόνοιας, συντηρούνται με δηλώσεις, ούτε οι λειτουργικές ανάγκες της Εκκλησίας αντιμετωπίζονται με ευχολόγια».
Στα «κάγκελα» κάτοικοι και τοπικοί φορείς 
Από την άλλη πλευρά, τοπικοί φορείς και κάτοικοι κάνουν λόγο για προκλητική στάση της Εκκλησίας απέναντι σε ένα περιβαλλοντικό ζήτημα. Όπως και να έχει, «τα λεφτά είναι πολλά» και η Εκκλησία αν και προσβλέπει σε... 34 εκατομμύρια ευρώ κέρδη από το φωτοβολταϊκό πάρκο τα οποία θα διαθέσει, όπως λέει, σε φιλανθρωπικό έργο, οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς βλέπουν έναν... αδίστακτο εχθρό σε αυτή την επένδυση που όχι μόνο είναι επιβλαβής για την αναδασωτέα περιοχή, αλλά είναι και παράνομη.
«Δεν θα μετρήσουμε την ανθρωπιά μας ξαφνικά με τα φωτοβολταϊκά» δήλωσε στο newpost.gr, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής του συνδυασμού «Η Πεντέλη εν δράσει», Αντώνης Φειδοπιάστης. «Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση. Μπορεί ο κ. Παπακωσταντίνου να απέρριψε την επίμαχη τροπολογία, ωστόσο αυτό είναι προσωρινό και έγινε καθαρά για προεκλογικούς λόγους. Αν νομίζουν ότι θα σταματήσουμε να αντιδρούμε κάνουν λάθος. Το φωτοβολταϊκό Πάρκο που ονειρεύεται η Εκκλησία είναι παράνομο καθώς καταπατά αναδασωτέα περιοχή και προστατευόμενη ζώνη. Κράτος και Εκκλησία όμως τα έχουν «συμφωνήσει». Η τροπολογία δεν πέρασε, αλλά τον Ιούνιο θα έχουμε πάλι τα ίδια. Τα λεφτά είναι πολλά και ο κ. Παπακωσταντίνου ανέφερε ότι πρέπει να ωριμάσει το ζήτημα, επομένως όλα είναι ανοιχτά ακόμη».
Την ίδια ώρα, εντύπωση και ερωτήματα εγείρει το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον κ. Φειδοπιάστη, τα 8.000 από τα 20.000 στρέμματα που λέει ότι θα αναδασώσει η Εκκλησία έχουν ήδη αναδασωθεί και μάλλον μέχρι να «περάσει» η τροπολογία θα έχουν αναδασωθεί και τα υπόλοιπα. Επομένως στα «φιλόπτωχα ταμεία» της Εκκλησίας θα μείνουν κυρίως κέρδη, ύψους 32 εκατ. ευρώ, όπως υπολογίζεται.
«Θα επιμείνουμε και εμείς» αναφέρει στο newpost.gr και ο πρώην δήμαρχος Μελισσίων κ. Μανώλης Γραφάκος. «Οι επενδύσεις της Εκκλησίας είναι παράνομες. Έχει ξαφνικά αξιώσεις που δεν έχουν γίνει ποτέ. Η συντονιστική επιτροπή του δήμου Πεντέλης θα αντιταχθεί όσο και αν απειλεί ο κ. Ιερώνυμος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γραφάκος.

Όταν η Βουλή απέρριψε την τροπολογία
Υπενθυμίζεται ότι στη Βουλή, την Πέμπτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος, εξήγησε το σκεπτικό της απόρριψης της επίμαχης τροπολογίας, σημειώνοντας πως στην παρούσα φάση δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή τη διακομματική τροπολογία, των κ.κ. Γιώργου Χαραλαμπόπουλου και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη γιατί δεν είναι ώριμη η επένδυση και δεν έχει προηγηθεί περιβαλλοντική μελέτη.
Όπως ανέφερε, «υπάρχει και το ιδιοκτησιακό ζήτημα καθώς το δημόσιο θεωρεί ότι έχει την κυριότητα των εκτάσεων» και ακόμη ότι «εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών σε αναδασωτέες περιοχές».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε και την ανησυχία των δήμων για την προώθηση του έργου αυτού, υπογράμμισε πάντως ότι η τροπολογία επιχειρεί να κάνει ένα βήμα μπροστά σε ένα ενδιαφέρον και φιλόδοξο πρόγραμμα για την αναδάσωση 20.000 στρεμμάτων, το οποίο κυβέρνηση και κόμματα έχουν συζητήσει με τον Αρχιεπίσκοπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου