Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Επιστολή Συντονιστικής σε Βενιζέλο - Σαμαρά:

Είναι η απόλυτη ΝΤΡΟΠΗ, είναι ταφόπλακα στο Πεντελικό         

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ "Κατά των φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό"
Πεντέλη 20 Μαρτίου 2012
Προς: Αρχηγούς Πολιτικών Κομμάτων ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
και Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά
ΘΕΜΑ: Δημιουργείται νέο Βατοπέδι στην Πεντέλη με την κατάθεση τροπολογίας ντροπής - ταφόπλακας για το Πεντελικό με την οποία παραχωρείται στην εκκλησία 23.000 στρέμματα αναδασωτέας και προστατευόμενης περιοχής για να κάνει φωτοβολταϊκό πάρκο!!!
                                                              Αξιότιμοι κ. Πρόεδροι
Τροπολογία ντροπής, τροπολογία ταφόπλακα στο Πεντελικό κατατέθηκε από τους εισηγητές των κομμάτων σας στη Βουλή για το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος (Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ), με τη δική σας ανοχή και προγραμματίζεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012.
Στην τροπολογία που κατατέθηκε με άκρα μυστικότητα, προβλέπεται η παραχώρηση στην Εκκλησία έκτασης 23.000 στρεμμάτων στο Πεντελικό, μέσα στη ζώνης προστασίας του Πεντελικού (Π.Δ. προστασίας ΦΕΚ 755/88) και μάλιστα σε περιοχή που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα (ΦΕΚ Δ/35/2010)!!, για να αναπτύξει φωτοβολταϊκό πάρκο και να έχει έσοδα ώστε με αυτά να προωθήσει το «φιλανθρωπικό της έργο»!!!
Είναι η απόλυτη ΝΤΡΟΠΗ, είναι η ταφόπλακα στο Πεντελικό. Αποτελεί σκάνδαλο πρώτης γραμμής, αποτελεί το Βατοπέδι του Πεντελικού, αποτελεί σκάνδαλο με οικονομικές προεκτάσεις.
Γιατί διαφωνούμε 
Στο πεντελικό βουνό ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας 755/88, το οποίο εδώ και 23 χρόνια απέτρεψε τις προσπάθειες που έγιναν για οικοπεδοποίηση και τη δημιουργία δράσεων με στόχο το κέρδος, οι οποίες θα επιβάρυναν το περιβάλλον.
Η τοπική αυτοδιοίκηση πρωτοστάτησε να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του Πεντελικού. Αν σήμερα αποδεχθεί την καταστρατήγησή του , τότε είναι σίγουρο ότι στο μέλλον θα ανοίξει ο δρόμος για περιβαλλοντική κακοποίησή του με σκοπό το όποιο κέρδος.
Το φωτοβολταϊκό πάρκο σχεδιάζεται να γίνει εντός της ζώνης προστασίας του Πεντελικού και μάλιστα σε περιοχή που κηρύχτηκε αναδασωτέα το 2010 μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2009. Η δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου στην συγκεκριμένη έκταση ουσιαστικά επιβραβεύει τους εμπρησμούς και τις πυρκαγιές που στόχο είχαν να καταστρέψουν το δασικό πλούτο του βουνού.
Μεγάλη η περιβαλλοντική επιβάρυνση
Το πάρκο που σχεδιάζεται να γίνει είναι το μεγαλύτερο στη χώρα. Η έκτασή του θα είναι 3,500 στρέμματα, έκταση ίση με τον αστικό ιστός της Νέας Πεντέλης!!
Η αλλαγή στη φυσιογνωμία της περιοχής είναι προφανής. Το Πεντελικό θα μετατραπεί σε βιομηχανική περιοχή. Θα υπάρξει δίκτυο μεταφοράς του ρεύματος με πυλώνες, χώροι για συσσώρευσή του, χώροι και κτήρια για τη λειτουργία της μονάδας. Η μονάδα παραγωγής θα ξεφυτρώσει εκεί που λίγα χρόνια πριν ήταν πυκνό δάσος. Χλωρίδα και πανίδα θα εξαφανιστούν, ενώ το χειρότερο είναι ότι η θερμοκρασία στην περιοχή θα ανέβει δύο με τρεις βαθμούς. Επίσης η οπτική ρύπανση θα είναι ανυπολόγιστη.

Αμφισβητούμε την «ιδιοκτησία» της μονής Πεντέλης στα βουνά και στις δασικές εκτάσεις
Μια ακόμα παράμετρος που πρέπει κάποτε να διευθετηθεί είναι η «ιδιοκτησία» της μονής Πεντέλης σε βουνά και δασικές εκτάσεις. Δεν προκύπτουν από πουθενά οι ιδιοκτησίες αυτές στις δασικές εκτάσεις του Πεντελικού βουνού. Το φωτοβολταϊκό πάρκο σχεδιάζεται να γίνει σε περιοχή όπου αμφισβητείται η ιδιοκτησία της μονής Πεντέλης.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Κανένας διάλογος για παραβίαση των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος και απόλυτη προστασία του περιβάλλοντός του πεντελικού, σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία και το Προεδρικό Διάταγμα. Δεν έχουμε δικαίωμα απέναντι στις επόμενες γενιές να ανοίξουμε κερκόπορτα που θα αλλοιώσει το πεντελικό περιβάλλον. Δεν έχουμε δικαίωμα να στερήσουμε οριστικά από τους κατοίκους του λεκανοπεδίου της Αθήνας ένα μεγάλο πνεύμονα πρασίνου στο Πεντελικό.
Αν εμείς ανεχθούμε παραβίαση του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας, έστω μια φορά, έστω και για λίγο, τότε ανοίγουμε μελλοντικές ορέξεις συμφερόντων για εμπορευματοποίηση του Πεντελικού και χάνουμε το ηθικό μας πλεονέκτημα να υπερασπιζόμαστε την προστασία του βουνού.
Δεν συζητάμε σε καμία περίπτωση και με κανέναν το οποιοδήποτε, μεγάλο ή μικρό σχέδιο που θα επιβαρύνει το περιβάλλον του πεντελικού. Δεν συζητάμε «αντισταθμιστικά», που στοχεύουν να εκμαυλίσουν και να εξαγοράσουν συνειδήσεις. Και δεν θα αφήσουμε κανένα να κερδοσκοπήσει και να βγάλει χρήματα σε βάρος του περιβάλλοντος του Πεντελικού βουνού.
Αξιότιμε κ. Βενιζέλο και Σαμαρά
Εγείρονται πλέον τεράστια πολιτικά και ηθικά ζητήματα για όσους συμβάλλουν και ψηφήσουν την προσπάθεια εμπορευματοποίησης του Πεντελικού. Πιο συγκεκριμένα:
- Αφού επιθυμείτε τόσο πολύ να συνδράμετε το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας, γιατί δεν της παραχωρείτε έκταση που δεν είναι δασική, ή αναδασωτέα, ή δεν είναι εντός ζώνης προστασίας περιβάλλοντος σε κάποιο άλλο σημείο της χώρας, το οποίο μάλιστα μπορεί να έχει καλύτερη ενεργειακή απόδοση;
- Τι μήνυμα στέλνετε εσείς και το Ελληνικό Κοινοβούλιο στην κοινωνία; Ότι μπορούν να καούν εκτάσεις και μετά από 2 χρόνια να αγνοείται η αναδάσωση που πρέπει να γίνει σε αυτές και να στήνονται φωτοβολταϊκά πάρκα με μοναδικό όφελος το κέρδος;
- Δεν γίνεται αντιληπτό ότι δημιουργείται κακό προηγούμενο που ανατρέπει πλήρως τη δασική νομοθεσία και τα προεδρικά διατάγματα προστασίας περιοχών φυσικού κάλλους και ορεινών όγκων σε όλη την Ελλάδα;
- Τελικά οι ψήφοι της εκκλησίας είναι σημαντικότερες για εσάς από ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η ποιότητα ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου Αττικής;
Κατά της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό έχει λάβει ομόφωνη απόφαση το Δ.Σ. του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ) με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Πατούλη, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται και τα 12 Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων μελών του ΣΠΑΠ να ταχθούν αρνητικά στα σχέδια της Εκκλησίας.
Το αίτημά μας, το αίτημα όλων των αιρετών της αυτοδιοίκησης, το αίτημα όλων των πολιτών των Δήμων μας είναι να αποσυρθεί ΑΜΕΣΑ η τροπολογία ΝΤΡΟΠΗΣ και ΤΑΦΟΠΛΑΚΑΣ του περιβάλλοντος του Πεντελικού.
Σας καλούμε ως αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων:
Α) Να αποσύρετε την τροπολογία αυτή πράττοντας το αυτονόητο.
Β) Να θέσετε το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος, πάνω από τις ψήφους της Εκκλησίας.
Γ) Να βάλετε τέρμα στα σχέδια εκείνων που οργανώνουν το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.
Εμείς ως συντονιστική επιτροπή αγώνα κατά της δημιουργίας φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό, που αποτελούμαστε από αιρετούς και πολίτες του Δήμου Πεντέλης, αλλά και όμορων Δήμων του Πεντελικού, πλέον θα δώσουμε τη μάχη αυτή στο πεζοδρόμιο μαζί με τους πολίτες και σε όποιο πεδίο χρειαστεί προκειμένου να αποτρέψουμε την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας και τη μετατροπή του Πεντελικού σε βιομηχανική περιοχή. Ούτε σε τριτοκοσμική χώρα θα διανοείτο κανείς σήμερα να προτείνει εγκατάσταση βιομηχανικής περιοχής σε προστατευόμενη περιβαλλοντικά περιοχή και μάλιστα αναδασωτέα.
Είμαστε σίγουροι ότι τη μάχη αυτή θα την κερδίσουμε.
Σας καλούμε ως υποψήφιους πρωθυπουργούς να ακούσετε τη φωνή των πολιτών και να αποτρέψετε το περιβαλλοντικό έγκλημα που επιχειρούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και η ηγεσία της Εκκλησίας στο Πεντελικό.
Η ολομέλεια των στελεχών και των πολιτών της συντονιστικής επιτροπής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου