Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ερώτηση Καλαποθαράκου για τον καταυλισμό "λαθρομεταναστών"

Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την «Μετεγκατάσταση του αυθαίρετου καταυλισμού λαθρομεταναστών που βρίσκεται στην πρώην κατασκήνωση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας στην Περιοχή της Πεντέλης», κατέθεσε ο Βουλευτής ΑΤΤΙΚΗΣ του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Χρήστος Καλαποθαράκος.
Ο κ. Χρήστος Καλαποθαράκος ερωτά τον κ. Χρυσοχοίδη εάν:
1) Σκοπεύει να προχωρήσει σε έλεγχο όσων διαμένουν στον παράνομο καταυλισμό της πρώην κατασκήνωσης της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας στην Περιοχή της Πεντέλης, απομακρύνοντας τα εγκληματικά στοιχεία και απελαύνοντας άμεσα τους παράνομους μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους, όπως, άλλωστε ορίζει η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία και εάν 
2) Προτίθεται να προχωρήσει σε μεταφορά του αυθαίρετου αυτού καταυλισμού σε άλλη περιοχή και σε οργανωμένο και φυλασσόμενο χώρο, για όσους παραμείνουν σε αυτόν
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Καλαποθαράκου έχει ως εξής:

                 
                  Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Θέμα : «Μετεγκατάσταση του αυθαίρετου καταυλισμού λαθρομεταναστών που βρίσκεται στην πρώην κατασκήνωση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας στην Περιοχή της Πεντέλης»
Κύριε Υπουργέ,
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η εγκληματικότητα στην περιοχή του Δήμου Πεντέλης και ειδικότερα γύρω από την περιοχή της ιστορικής πλατείας της Αγίας Τριάδας.
Κύριος λόγος της αύξησης της εγκληματικότητας αποτελεί ο αυθαίρετος καταυλισμός λαθρομεταναστών, κυρίως κουρδικής καταγωγής, ο οποίος λειτουργεί ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να κρύβονται σε αυτόν κακοποιά και εξτρεμιστικά στοιχεία.
Ο καταυλισμός αυτός δημιουργήθηκε το 1996 στην πρώην κατασκήνωση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος από την μεταφορά παράνομων μεταναστών από την οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» από τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα στη Νέα Μάκρη, από όπου εδιώχθησαν κατόπιν πιέσεων των αγανακτισμένων κατοίκων της περιοχής, λόγω της εγκληματικής και επικίνδυνης συμπεριφοράς που επεδείκνυαν.
Στην πορεία όμως οι «Γιατροί του κόσμου», που μεριμνούσαν για τη σωστή διαβίωση και παραμονή των μεταναστών στο χώρο, με έγγραφό τους στις 24 Σεπτεμβρίου του 2002, προς το Υπουργείο Υγείας & Πρόνοιας, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, την Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών Παλλήνης, Α.Τ. Πεντέλης, Νομαρχία Αθηνών και τον Δήμο Πεντέλης, αναφερόμενοι σε διάφορες επικίνδυνες ενέργειες εγκληματικής φύσεως, ζήτησαν να καθιερωθεί καθημερινή και συχνή περιπολία αστυνομικών οργάνων γύρω από το κέντρο υποδοχής για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Ένα χρόνο μετά, αρχές Μαρτίου του 2003, οι «Γιατροί του κόσμου» αποστέλλουν άλλο έγγραφό τους προς τους ίδιους φορείς και Υπουργεία ανακοινώνοντας την παραίτηση τους από κάθε περαιτέρω εμπλοκή στον εν λόγω καταυλισμό, απεμπολώντας κάθε υποχρέωση, οφειλή ή δέσμευση σε σχέση με αυτόν ή τους κατοίκους της περιοχής.
Έκτοτε λειτουργώντας ο καταυλισμός ανεξέλεγκτα έχει δημιουργήσει έναν πυρήνα προβλημάτων και εγκληματικότητας στην περιοχή, όπως κλοπές βαριές σωματικές βλάβες, λαθρεμπόριο, δολοφονίες και άλλες αξιόποινες πράξεις. Στην Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής και στο Αστυνομικό Τμήμα Πεντέλης αναφέρονται και καταγράφονται συνεχώς στα βιβλία συμβάντων, περιστατικά με εμπλεκόμενους τους νόμιμα και παράνομους μετανάστες του καταυλισμού. Κάποιοι από τους διαμένοντες που παραμένουν στον καταυλισμό, έχουν ήδη καταδικασθεί και έχουν ποινικό μητρώο, ενώ πολλών άλλων οι υποθέσεις εκκρεμούν στα ποινικά δικαστήρια.
Καταγγελίες έχουν γίνει και για τις αυθαίρετες κατασκευές που έχουν δημιουργήσει για τη διαβίωση τους. Πιο συγκεκριμένα, μετά τη φωτιά του 2009, στην οποία και καταστράφηκαν τα πρόχειρα οικήματά τους, προχώρησαν στην ανακατασκευή μεγαλύτερων και περισσοτέρων αυθαίρετων καταλυμάτων, σε μια περιοχή, μάλιστα, η οποία είναι δασική και έχει κηρυχθεί αναδασωτέα.
Οργανωμένες ομάδες προχωρούν μάλιστα σε συστηματικές κλοπές ρεύματος από τις κολώνες φωτισμού, όπως έγινε και στην περίπτωση της λεωφόρου Αγ. Τρύφωνος, με αποτέλεσμα ανά διαστήματα να στερείται η περιοχή δημοτικού φωτισμού, που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους κατοίκους και έχει προκαλέσει ήδη τις έντονες αντιδράσεις τους.
Χαρακτηριστικό, μάλιστα, της ποικιλομορφίας της εγκληματικής δράσης που παρατηρείται είναι το γεγονός της σύλληψης από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών ενός λαθρομετανάστη λιβανικής καταγωγής με την κατηγορία εμπλοκής του σε τρομοκρατική οργάνωση, με πληροφορίες που προήλθαν μάλιστα από τις ιταλικές αρχές τον Ιανουάριο του 2011.
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής να βιώνουν συνεχή τρόμο και ανασφάλεια και να αγωνιούν μήπως πέσουν θύμα εγκληματικών ενεργειών, ενώ κάποιοι άλλοι να απειλούν ότι θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους, καθώς θεωρούν ότι η οργανωμένη Πολιτεία αδυνατεί να τους προστατεύσει και να δώσει λύση στο πρόβλημά τους.
Ερωτάσθε:
1) Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε έλεγχο όσων διαμένουν στον παράνομο καταυλισμό της πρώην κατασκήνωσης της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας στην Περιοχή της Πεντέλης, απομακρύνοντας τα εγκληματικά στοιχεία και απελαύνοντας άμεσα τους παράνομους μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους, όπως, άλλωστε ορίζει η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία;
2) Προτίθεστε να προχωρήσετε σε μεταφορά του αυθαίρετου αυτού καταυλισμού σε άλλη περιοχή και σε οργανωμένο και φυλασσόμενο χώρο, για όσους παραμείνουν σε αυτόν;

                                          Ο Ερωτών Βουλευτής
                                     Χρήστος Καλαποθαράκος
                                   Βουλευτής ΑΤΤΙΚΗΣ – ΛΑ.Ο.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου