Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

H "Σ.Ε. κατά των Φωτοβολταϊκών", γνωστοποιεί ...

Αρχιεπισκοπή Αθηνών και Υπουργείο Περιβάλλοντος αγνοούν Νόμους και Προεδρικά Διατάγματα και δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται το μέγεθος της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που θα προκληθεί στο Πεντελικό από τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 3,500 στρεμμάτων που σχεδιάζει η Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Τις τελευταίες μέρες με δημόσιες παρεμβάσεις τους ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος και το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επανέφεραν στο προσκήνιο τα σχέδια της Εκκλησίας να δημιουργήσει φωτοβολταϊκό πάρκο στο Πεντελικό έκτασης 3,500 στρεμμάτων.
Οι δηλώσεις αυτές δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες από τη συντονιστική επιτροπή κατά των φωτοβολταϊκών που έχουμε δημιουργήσει εδώ και τέσσερεις μήνες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ανεξάρτητοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, καθώς και φορείς και πολίτες του Δήμου Πεντέλης.
Μάλιστα η φωνή μας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, διότι είμαστε η μόνη οργανωμένη προσπάθεια κατά του εγχειρήματος της Εκκλησίας να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο στο Πεντελικό σε εκτάσεις που δεν της ανήκουν. Η δημοτική αρχή Πεντέλης αδρανεί σε βαθμό ανοχής στα σχέδια της Εκκλησίας, ενώ ο ΣΠΑΠ δεν έχει δείξει μέχρι σήμερα την απαιτούμενη τόλμη και μαχητικότητα για να αποτρέψει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο βουνό.
Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν να γνωστοποιήσουμε:

Α. Στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ .κ. Ιερώνυμο ότι η Ι.Μ.Πεντέλης ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΣΤΟ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ.
Γνωρίζει καλύτερα από τον κάθε ένα ο Μακαριότατος ότι δεν υπάρχουν τίτλοι. Για αυτό άλλωστε η Ι.Μ.Πεντέλης και η Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών ήταν οι πρώτες που υπέγραψαν τη σύμβαση Πολιτείας και Εκκλησίας που κυρώθηκε με το Ν.1811/88 κατ΄ εφαρμογή του Ν.1700/87.
Συνεπώς η Ι.Μ.Πεντέλης δεν έχει καμία ιδιοκτησία στο βουνό και οι εκτάσεις που επικαλείται είναι Δημόσιες Δασικές Εκτάσεις και μάλιστα αναδασωτέες, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής με την από 5 Μαρτίου 2012 ανακοίνωσή του.
Τον καλούμε δε να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που θα επιφέρει η δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου 3,500 στρεμμάτων που σχεδιάζει στην Πεντέλη, η οποία θα προκαλέσει επιβάρυνση της ποιότητας ζωής των πολιτών πολύ ουσιαστικότερη από την κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας.
Μακαριότατε νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα να τοποθετηθείτε δημόσια ότι εγκαταλείπετε οριστικά τα σχέδια αυτά.
Β. Στον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Παπακωνσταντίνου Γεώργιο ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραβιάζει τη δασική νομοθεσία και να αγνοεί το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του Πεντελικού. Πιο συγκεκριμένα:
- Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ στις 5/3/2012 μας ενημερώνει ότι «εξετάζουν την προοπτική αυτή σε σειρά συσκέψεων με εκπροσώπους τη Εκκλησίας της Ελλάδας». Προς τι οι συσκέψεις αυτές τη στιγμή που με βάση το ισχύον Π.Δ. προστασίας του Πεντελικού δεν μπορεί να γίνει καμία εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό και δεν προβλέπεται από πουθενά η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου σε αναδασωτέες περιοχές;
- Γιατί προκλητικά αγνοείται και δεν καλείται η τοπική κοινωνία και η τοπική αυτοδιοίκηση στις συσκέψεις αυτές;
- Από πότε η παραβίαση των Π.Δ. προστασίας των ορεινών όγκων της Αττικής και των περιοχών φυσικού κάλους συνολικότερα, δικαιολογείται με την παντελώς αμφισβητούμενη διαδικασία του «περιβαλλοντικού αποτυπώματος»; Δηλαδή στο εξής το ΥΠΕΚΑ θα διοργανώνει «πλειοδοτικό διαγωνισμό για επίτευξη θετικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος» για την «αναβάθμιση» των περιοχών αυτών; Η άποψη αυτή του κ. Παπακωνσταντίνου είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, όχι μόνο για το Πεντελικό, αλλά για όλη τη χώρα.
- Γιατί ο κ. Υπουργός δεν λαμβάνει υπόψη του ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε ορεινούς όγκους και δασικές εκτάσεις αντιβαίνει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης;
- Έχει ρωτήσει ο κ. Υπουργός ποια είναι η άποψη των υπηρεσιακών παραγόντων της δασικής υπηρεσίας του Υπουργείου που προΐσταται;
- Γιατί μέσα από το σχέδιο του νέου Ρυθμιστικού της Αθήνας αφήνεται ένα μεγάλο παράθυρο για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στα βουνά της Αττικής;
- Μήπως μεθοδεύεται από το ΥΠΕΚΑ ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκηση η τροποποίηση του Π.Δ. προστασίας του Πεντελικού, ώστε να αρθεί αυτό το εμπόδιο που σήμερα υπάρχει.
Όλα τα παραπάνω μας κρατούν σε εγρήγορση και μας οδηγούν στη λήψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.
Πλέον ήρθε η ώρα ο κάθε ένας να λάβει δημόσια θέση. Κανείς δε πρέπει να παραμένει σιωπηλός.

Καλούμε:
- Το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία να λάβουν επιτέλους δημόσια ξεκάθαρη θέση κατά της δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό.
- Τον Περιφερειάρχη Αττικής και τον αρμόδιο Αντιπεριφεριάρχη του Βορείου Τομέα να αναλάβουν τις ευθύνες που θεσμικά έχουν και να εφαρμόσουν στο βαθμό που τους αφορά αρμοδίως, τους Νόμους 1700/87 και 1811/88 που προβλέπουν τον περιορισμό της Μονής Πεντέλης σε εκτάσεις 500 στρέμματα γύρω από το μοναστήρι.
- Τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας να απαλείψει από το Σχέδιο του Ρυθμιστικού της Αθήνας όλες εκείνες τις αναφορές που συμπληρώθηκαν εμβόλιμα και ανοίγουν παράθυρο για δημιουργία φωτοβολταϊκου πάρκου στο Πεντελικό, ώστε όχι μόνο τώρα, αλλά και στο μέλλον να μπει οριστικός φραγμός σε τέτοιου είδους σχέδια.
- Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΚΕΔΕ, της ΠΕΔΑ και του ΣΠΑΠ να λάβουν επιτέλους αποφάσεις που θα καταδικάζουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό.
Εμείς δεν μπορούμε να παραμένουμε αδρανείς. Συνεχίζουμε μεθοδικά και δυναμικά τις ενέργειές μας που στόχο έχουν να αποτρέψουν την υλοποίηση των σχεδίων της Εκκλησίας να δημιουργήσει εντός της ζώνης προστασίας του Πεντελικού και μάλιστα σε αναδασωτέες εκτάσεις που δεν της ανήκουν, φωτοβολταϊκό πάρκο 3,500 στρεμμάτων.
Έτσι ως Συντονιστική Επιτροπή κατά των φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό οργανώνουμε:
- Συνέντευξη τύπου την Τρίτη 13 Μαρτίου στις 7,30 μ.μ στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων όπου θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ενέργειές μας για την αποτροπή της οικολογικής καταστροφής που σχεδιάζει αυθαίρετα η Εκκλησία στην Πεντέλη.
- Την Κυριακή 18 Μαρτίου στις 10.30 π.μ. θα οργανώσουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Ι.Μ. Πεντέλης για την αποτροπή σειράς παράνομων και ιδιαίτερα βλαπτικών προς το περιβάλλον ενεργειών που σχεδιάζει η εκκλησία αναφορικά με τις επίμονες, πιεστικές και προκλητικές επιδιώξεις της για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πεντέλη.

                                           ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
                                   Κατά των φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου